xreflector.net tancarà a final d’any

L’equip que desenvolupa la web xreflector.net ha anunciat que tancarà a final d’any. El motiu és que el seu màxim impulsor DG1HT, Torsten , abandona Alemanya i no es pot fer càrrec de servidors i dominis. En el text de comiat es fa un repàs dels 10 anys de servei. Aquest és un breu resum no literal del que diuen:

…De primer amb DSTAR, quan encara era molt desconegut, amb codi propietari i equips cars. Però en poc temps ja va aparèixer una alternativa a la xarxa X-trust, la ircddb, desenvolupada per radioaficionats i fou una clara competència a ICOM.

Aparegué el software de codi obert que permeté crear els reflectors XRF. Basant-se en aquest, aparegueren els reflectors CCS/DCS i altres, tots ells enviant informació al punt central que era xreflector, que permetia connectar repetidors de tot el món usant tons DTMF.

També aparegué diferent hardware en clara competència als equips comercials : DV2, DV3, DV4-mini, etc, tots ells fàcilment connectables a reflectors CCS/DCS.

Llavors arribà el DMR, amb poca informació i protegit per a patents. Fins i tot es deia que era il·legal. I tanmateix l’equip de xreflector l’inclogué a la web per a fer visibles la xarxa de Motorola, Hytera, els primers dongles DMR o passarel·les DSTAR – DMR. Fou el DMR+ .

Hi hagué altres protocols com MMDVM en el qual l’equip xreflector va participar. Era molt semblant a ircDDB i ircDDBGateway a l’inici del DSTAR. Amb MMDVM fou fàcil i barat construir repetidors no comercials.

Amb l’experiència de DSTAR i DMR es van implementar altres sistemes de reflectors: Netfusion, APCO25, dPMR, NXDN. Els servidors xreflector que han estat en servei, han estat col·lectant la informació CCS, DCS, IRC, PCS, FCS, LCS, Web, DNS, sMaster, bMaster, Databases i altres procedent de diferents tipologies de hardware.

Amb l’apagada dels servidors, els gateway i dongles DSTAR i reflectors DCS ja no estaran disponibles. Com a alternativa es podrà usar reflectors XLX visibles en webs que apareixeran properament.

Els reflectors FCS, dPMR (LCS), APCO25 (PCS) ja no estaran disponibles per bé que hi ha altres alternatives disponibles.

El sistema DMR+ basa part de les seves funcions ( DNS, IRC, Databases, sMaster y bMaster) en els servidors hostatjats a la mateixa xarxa xreflector de manera que hi haurà canvis en el software DMR+. Els desenvolupadors de DMR+ actualitzaran el servidor IPCS2 per a funcionar sols amb el nou bMaster+ . Alguns servidors IPSC2 ja varen migrar al nou backbone i ja no usen l’antiga estructura sMaster/bMaster. El software DMR+Master ja no rebrà suport i quedarà discontinuat.

 

Font: xReflector.net

 

Deixa un comentari