DMR

Què és DMR?

La ràdio mòbil digital (DMR) ha estat desenvolupada pels europeus segons Institut de Normes de Telecomunicacions (ETSI) i s’utilitza a tot el món per usuaris de ràdio mòbils professionals. [http://www.dmrassociation.org]
El DMR es divideix en tres nivells (els coneguts TIERs). El nivell I és una especificació de canal únic. Originalment per al servei europeu dPMR446 sense llicència. És una sola canal FDMA de 6.25 kHz d’ample de banda; l’estàndard admet peer-to-peer (mode 1), repetidor (mode 2) i configuracions repetidor enllaçat (mode 3).
L’ús de l’estàndard Tier I s’ha ampliat en ràdios per a l’ús a a part del servei dPMR446 no autoritzat. [http://www.dpmr-mou.org]


El Nivell II és de 2 slots TDMA de 12,5 kHz d’ample peer-to-peer i el mode de repetició especificació, donant lloc a una eficiència de l’espectre de 6,25 kHz per canal.
Cada espai temporal pot ser la veu i / o la informació segons el sistema necessitats. IP Site Connect (IPSC) per interconnectar repetidors al Internet és un proveïdor específic i no forma part dels estàndards de l’ETSI
temps. La majoria de les implementacions de ràdio amateur de DMR estan utilitzant la veu activada amb dues franges temporals.

El nivell III es basa en el Nivell II, afegint operacions de trunking que impliquen múltiples repetidors en un sol lloc. No s’aplica la implementació del trunking de tots els fabricants i no es fa servir per radioaficionats.

És el nivell II que els aficionats estan implementant en el seu Mototrbo ™ [http://www.motorolasolutions.com] i Hytera [http://www.hytera.com]. Qualsevol marca de marca DMR (Tier II) funcionarà en qualsevol sistema de Nivell II, encara que alguns fabricants ofereixen característiques propietàries.
La implementació actual de DMR utilitza el DSVI AMBE + 2 ™ vocoder per acord dels fabricants; no s’especifica a l’ESTI. La majoria dels fabricants de ràdio han implementat el vocoder en programari amb llicència. La correcció d’error FEC a l’AMBE + 2 ™ és una millora de la qualitat de la veu dels vocoders més antics com els que utilitza D-Star ™.
Les xarxes Amateur Mototrbo ™ i Hytera DMR, del punt de vistades de l’usuari final , funcionen igual. Les xarxes Amateur Mototrbo ™ són molt més més gran, cobreix moltes més àrees, i la majoria estan interconnectades.

Actualment, els nous ràdios DMR estan disponibles amb preus al carrer dins del rang del centenar d’euros o menys.
Actualment, cap fabricant no comercialitza una ràdio DMR “amateur”; de fet estan construint ràdios DMR per al mercat mundial més ampli. Per la FCC i administracions d’arreu del Món, les ràdios DMR no ofereixen PPF (Programació per panell frontal) com és la norma per a altres equips de radioaficionats. Això Realment no és un problema perquè la majoria de les ràdios DMR tenen suficients canals per fer-ho, és a dir per a  programar tots els canals possibles que vulgueu operar. La majoria de les ràdios DMR requereixen un cable de programació per programar la ràdio utilitzant programari del fabricant, mentre que algunes ràdios suporten la programació que utilitza BlueTooth i fins i tot programari lliure.

Què ofereix DMR

  1. Millor qualitat de veu. Mitjançant tècniques de digitalització modernes (vocoeder)
  2. Més funcionalitats (com posicionament i integració a xarxes IP)
  3. Més seguretat (i.e. Autentificació i Encriptació)
  4. Dos canals de veu a l’espectre d’un canal analògic tradicional (2 slot TDMA)