Novetats al registre DMR

DL5DI, Hans, ha anunciat el tancament d’un dels dos registres  mundials de DMR que prendrà efecte a partir del 18 de desembre. Les raons són principalment degut a l’obsolescència. Aquest canvi no afecta als usuaris DMR ja registrats sino a aquells que vulguin registrar-se per primera vegada. El nou registre únic és hostatjat a Canadà, RadioID.net ,  i permetrà l’autoedició del perfil d’usuari si així es desitja.

Aquest és el comunicat que ha fet en DL5DI on s’expliquen tots els detalls:

Després d’uns deu anys de servei, dues migracions dels servidors del sistema, de gairebé 80000 registres i molta feina d’un gran equip d’administració, el nostre sistema de registre register.ham-digita tancarà.

Ara mateix el sistema és antic i necessitaria molts canvis i actualitzacions. La portada web és en HTML antic, el sistema operatiu ja no té molts pegats de seguretat i des del novembre ja no es segur utilitzar-lo per emmagatzemar dades personals. Portar-lo a una nova plataforma amb una versió nova de Linux costaria molt de temps i esforç. La nova versió del sistema operatiu inclou versions actualitzades dels llenguatges d’scripts; confirmat per les experiències de col·legues, actualment han canviat moltes coses, i l’han fet incompatible; caldria ajustar i provar gairebé tots els scripts.

No vull invertir aquest temps i, en canvi, he decidit fusionar el sistema amb el segon sistema de registre DMR que tenim al món, RadioID.net al Canadà. Aquesta és la solució més fàcil i gairebé es pot fer tancant un sistema i obrint l’altre. Ja anteriorment s’havia demostrat la compatibilitat quan un dels dos sistemes estava inoperatiu durant un temps. Les dades són paral·leles en ambdós sistemes, els procediments de registre, les regles, tot és similar. Cooperem i compartim les dades bàsiques des que existeixen els sistemes.

El canvi a aquest sistema canadenc està previst per als dies 18 i 19 de desembre. register.ham-digital.org deixarà d’acceptar sol·licituds de registre el 18 de desembre. Després, treballarem en les darreres sol·licituds obertes fins a cursar-les totes.

RadioID.net començarà a acceptar nous registres el 19 de desembre, també d’Europa i Àfrica, gamma MCC 2xx i 6xx. Això no influirà en les xarxes, tothom les podrà utilitzar com abans. Els nous usuaris trobaran un nou sistema de registre, però, atès que la majoria d’ells no feien servir l’antic, no s’adonaran del canvi. Hi ha un canvi important per als usuaris existents del nostre sistema: RadioID.net permet als usuaris registrats mantenir les seves dades ells mateixos en una àrea d’auto-edició. Permet canviar gairebé tota la informació, excepte l’identificador DMR, el país i l’indicatiu.

Qui vulgui utilitzar aquestes funcions necessita un compte en aquest sistema. Normalment obtenir un compte és el mateix procediment que en el nostre sistema: proporcionar una còpia del document de llicència, etc. Per a facilitar les coses als usuaris que ja es van registrar al nostre sistema, vàrem implementar una manera que simplifica el procés. Quan inicieu la sessió a RadioID.net amb exactament la mateixa adreça de correu electrònic que vareu registrar al nostre sistema, el sistema se n’adonarà i us enviarà un correu electrònic de verificació per confirmar el compte. Amb el correu electrònic podeu iniciar sessió, establir una contrasenya i canviar la configuració personal, com ara l’adreça de correu electrònic.

Hi ha hagut alguns comentaris per a usuaris que poden tenir dubtes sobre la privadesa de les dades després de llegir-ho. No compartim les vostres adreces de correu electrònic ni cap altra dada privada. RadioID.net utilitza dades que es comparteixen públicament a la nostra àrea de descàrregues, tal com s’especifica a la nostra normativa de privadesa de dades. Són necessaris per utilitzar les xarxes DMR. Utilitzem un algoritme de xifratge segur per crear un hash únic a partir de l’adreça de correu electrònic que es pot utilitzar per al procés de verificació si els usuaris proporcionen l’adreça de correu electrònic al nou sistema. 

Els usuaris que no vulguin crear un compte a RadioID.net no han de fer res i ningú no rebrà l’adreça de correu electrònic. Els usuaris que vulguin utilitzar les funcions d’auto-edició i crear un compte a RadioID.net han d’introduir ells mateixos l’adreça de correu electrònic per verificar-los. És decisió pròpia de cadascú. El sistema utilitzarà el mateix algorisme de xifratge a l’adreça de correu electrònic que el nostre sistema i, si el resultat és el mateix hash, el compte queda aprovat. Aquest procés simplificat només funciona si utilitzeu la mateixa adreça de correu electrònic a RadioID.net que l’usat a register.ham-digital.org.

En altres casos en què pugueu tenir una adreça nova i que no s’hagi actualitzat al nostre sistema, cal que realitzeu el procés de registre complet, o ben aviat podreu contactar amb l’administrador local responsable del nostre sistema, identificar-vos de manera adequada i sol·licitar un canvi de l’adreça de correu electrònic del nostre sistema.

RadioID.net és localitzat a Canadà. Podeu trobar més informació sobre privadesa de dades amb una comparativa de normes a https://www.tradecommissioner.gc.ca/guides/gdpr-eu-rgpd.aspx .

Tancarem la plataforma de registre a register.ham-digital.org, però el portal d’administració seguirà viu. Els administradors locals coneguts gairebé tots van decidir continuar la seva feina a RadioID.net i rebran una presentació en els propers dies. Podran donar-vos suport com abans. La resta de funcions de ham-digital.org, com les pàgines d’estat combinades de totes les xarxes DMR, la plataforma sysop per a la configuració de repetidors públics DMR+, la part DSTAR que s’executa sota el domini ircDDB.net, els servidors APRS, es mantindran operatius. La plataforma del servidor s’actualitzarà a un sistema operatiu més recent més endavant, està previst per a principis de 2021 i pot causar una interrupció de curta durada.

Un gran agraïment a tots els administradors de tota Europa que em van donar suport en la gestió del sistema durant els darrers deu anys. Va ser un plaer treballar amb vosaltres!

Us desitjo el millor i un Bon Nadal. Cuideu-vos !

73 Hans DL5DI

 ͏͏

Font: DL5DI

͏͏ ͏͏

Si t’ha agradat llegir aquesta notícia, associa’t a URCAT, l’Associació Nacional dels Radioaficionats Catalans.

 

͏͏ ͏͏

Deixa un comentari