Free DV: Veu Digital a totes les bandes amb equips convencionals

FreeDV és una aplicació amb una practica interfície gràfica d’usuari per a Windows i Linux (BSD i Mac OS són en proves) que permet a qualsevol ràdio SSB treballar en Veu Digital (DV) amb baixa taxa de bits.

La veu es comprimeix a 1400 bit/s i després es modula sobre un senyal de 1100 Hz d’amplada QPSK que s’envia a l’entrada de micròfon d’una ràdio SSB. En recepció, el senyal és rebut per la ràdio SSB, llavors demodulat i decodificat per FreeDV.

La poca amplada de banda utilitzada fa que aquest mode digital de veu sigui altament eficient en baixa potència (QRP) i/o condicions pobres de propagació. Un botó a la propia interfície us permet conmutar de digital a analògic i viceversa per poder comprovar la diferència.

No és necessaria cap modificació ni intervenció interna al vostre equip d’HF convencional. Si el teniu preparat per modalitats digitals basats en tarja de so, com el PSK31 ja teniu tot el que necessiteu per començar a experimentar amb DV. L’únic requeriment addicional a la operativa típica en PSK seria afegir una segona tarja de so per manegar l’àudio del micròfon i altaveu (la tarja original s’utilitza per la comunicació digital), per la qual cosa podeu usar una barata tarja de so externa tipus USB o directament uns microauriculars USB dels que es venen per aplicacions tipus Skype.

FreeDV va ser construït per un equip internacional de radioaficionats que treballen junts en la codificació, el disseny d’interfície d’usuari, i les proves. FreeDV és programari lliure, publicat sota la Llicència Pública GNU versió 2.1. El mòdem i el Codec 2 FDMDV de veu utilitzat en FreeDV són també de codi obert.

Podeu baixar l’aplicació de http://www.freedv.org

Al video podeu veure una demostració de FreeDV en combinació amb un equip SDR Flex Radio. Obviament també es pot fer servir qualsevol equip SSB que tingueu connectat a l’ordinador per fer PSK, mitjançant un cable de construcció casolana, un SB2000, un RigExpert o qualsevol interfície tipica de les usades per modes digitals basats en tarja de so.

Deixa un comentari